Narsistinen Lähde


Narsisti on vampyyri, joka imee energiaa toisista ihmisistä. Parisuhteessa narsistin kumppani on narsistin palveluksessa. Narsisti harrastaa piiloviestintää, hän saa helposti samaan lauseeseen mahtumaan sekä kehun että loukkauksen. Kumppani on jatkuvasti varpaillaan ja sekaisin kätketyistä viesteistä, mikä nakertaa kumppanin itsetuntoa ja aiheuttaa vakavaakin masennusta. Kumppani on epävarma, koska narsisti antaa ristiriitaisia viestejä. Narsisti nauttii aiheuttamastaan tuskasta ja hämmennyksestä ja imee uhrinsa henkisestä huonovointisuudesta itselleen energiaa. Uhri toimii narsistille narsistin elämän Lähteenä.

Parisuhteessa narsistin kumppani on narsistin Lähde. Niin kauan kuin narsistin Lähde toimii: reagoi loukkauksiin, alistuu palvelemaan, antaa ihailua, kehumista, palvontaa, narsisti on siinä olotilassa, joka on hänelle itselleen ihanteellinen. Kumppania puolestaan masentaa ja hirvittää, mutta se ei ole narsistin ongelma.

Kun kumppani alkaa asettaa narsistille terveitä rajoja, ei suostu pomppaamaan kun narsisti käskyttää, narsistinen Lähde alkaa murentua ja narsisti häiriintyy. Narsisti reagoi kuin addikti, joka ei saa huumettaan. Hän on jatkuvasti huonovointinen, hänen liikkeensä ja tekemisensä hidastuvat eikä häntä huvita mikään. Mieliala vaihtelee raivokohtauksista masennukseen.

Ilman narsistista Lähdettä narsisti hajoaa kuin vampyyri, jota on isketty hopeatikarilla sydämeen. Narsistin ensijainen Lähde on hänen kumppaninsa. Toissijaisia lähteitä on työkaverit, ystävät (niitä joita narsisi ei ole onnistunut karkoittamaan). Kun kumppani saa tarpeekseen ja lähtee, narsisistille on tärkeää että toissijaiset lähteet toimivat.

Narsisti on tuskissaan kun ensisijainen Lähde on lähtenyt kalppimaan. Narsistilla on kiire epätoivoisesti hankkia uusi Lähde, jolle hän saa kehua itseään ja hakea palvontaa, sekä saada Lähde toteuttamaan hänen toiveitaan. Mitä kauemmin narsistilla kestää hankkia uusi Lähde, sitä suuremmalla varmuudella hän liukenee olotilaan, jota kliinisesi tarkastellen voidaan kutsua masennukseksi. Sieltä narsisti liukuu vainoharhaisuuden puolelle, josta käsin hän tarkastelee uppiniskaista Lähdettään, joka on asettanut rajat tai jo lähtenyt, hänen kiusaajanaan. Kun Lähde ei  alistu, narsisti kokee sen kiusantekona ja hän syyttää Lähdettään kurjuudestaan.

Narsisti hakee uutta Lähdettä jopa itsensä vahingoittamisen uhalla mukaanlukien holtittomat seksikokeilut. Hän tekee kaikkensa saadakseen edes hetken huomion joltakulta. Hän yrittää lähes jokaista potentiaalista Lähdettä, kehumalla, kuuntelemalla, samaistumalla ja lirkuttamalla. Jos potentiaalinen Lähde harrastaa mailapelejä, narsisti on mukana juonessa ja kertoo että hän on aina haaveillut tenniksen pelaamisesta, vaikka itse asiassa inhoaa mailapelejä. Jos potentiaalinen ehdokas kertoo, että on mukavaa tiskailla ja siivoilla yhdessä työpäivän jälkeen, narsisti on samaa mieltä, vaikka oikeasti häntä ei huvita moiset hommat, koska Lähde on olemassa sitä varten.

 Koska narsisti ei kykene empatiaan, hänelle on sama, onko Lähde tumma vai vaalea... kunhan hän saa jonkun ansaansa. Mikäli narsisti saa uuden uhrin ja Lähteen ansoitettua ja kiinni itseensä, lähtee vuoristorata taas rullaamaan, kunnes tullaan siihen pisteeseen että uhri ymmärtää laittaa kampoihin ja tuhoaa narsistin lähteen. Koska uhri ymmärtää jossakin vaiheessa, että narsisti on ansoittanut uhrin "myyntipuheellaan" eikä "mikään" narsistin myyntipuheessa ole ollut totta, uhri tuhoaa narsistin Lähteen juoksemalla karkuun. Narsisti aloittaa saman rallin jonkun muun kanssa uudelleen ja valittaa, kun kukaan ei halua pysyä hänen elämässään...

Luethan blogistani ainakin "varoitusmerkkejä" - jutut, joiden vinkkien avulla saattaa pelastaa itsensä joutumasta narsistin  ansaan :)

Kommentit

SUOSITUIMMAT TEKSTIT

Gaslighting / kaasuvalotus

Sammakko kattilassa / Keitetyn sammakon syndrooma

Kaasuvalotuksen vaiheita

Mistä tunnistat manipuloijan?