Sammakko kattilassa / Keitetyn sammakon syndrooma


Kun jonkin emotionaalisen tilan paheneminen on hidasta, sitä ei välttämättä huomaa. Ilmiö on sama, kuin jos sinulla olisi koiranpentu jota näet joka päivä. Viikko sitten pennun viimeksi nähnyt tuttava voi huudahtaa "hyvänen aika, kun se on kasvanut". Itse et huomannut valtavaa muutosta, koska näet pennun joka päivä.

Keitetyn sammakon syndrooma viittaa henkiseen uupumukseen, joka tapahtuu pikkuhiljaa ja hienovaraisesti. Kun kattilan lämpötila kohoaa hitaasti, sammakko sopeuttaa vähitellen sen ruumiinlämmön vedentilan lämpötilaan. Sammako kuluttaa kaiken energian tähän, kunnes se ei enää kykene siihen vaan kuolee veden alkaessa kuumeta liikaa.

Kuoliko sammakko kyvyttömyyteensä hypätä pois ajoissa vai siihen, että se vesi kiehui?

Jos sammakko pudotettaisiin 50 asteiseen veteen, se hyppäisi heti pois. Kun se sieti asteittaista lämpötilan nousua, se ei ymmärtänyt hypätä pois.

Kun tilanne pahenee pikkuhiljaa, se saa meidät luulemaan, että olemme kunnossa. "Ehkä tässä on vain joku väärinkäsitys, ehkä tämä asia vielä korjaantuu" jne... Siksi emme vastusta tilannetta ja siksi lopulta hukumme pahaan oloomme.

Kun kohtaamme pikku hiljaa etenevää manipulointia, itsekkyyttä, toisen huomiotta jättämistä, kylmyyttä, mitätöintiä, alistamista... ne pikkuhiljaa venyttävät reagointiaikaamme ja totumme niihin. Ja kun energiaamme kuluu niiden vastustamiseen, ihmettelemiseen, olemme lopulta niin väsyneitä, niin kuluneita sisältä, että emme pysty enää hyppäämään pois.

Tällainen suhde ei ole terveellinen.

Ainoa tapa päästä pois on päätös vetää raja huonolle kohtelulle ja puolustaa oikeuksiaan. Tämä saa yleensä aikaan vastareaktion. Toinen on jo niin tottunut siihen, että noudatat aina hänen määräyksiään, että hän kokee omat terveelliset rajasi epämiellyttävänä. Jos kumppanilla on taipumusta projisoida negatiiviset tunteensa sinuun, saat tietää olevasi kaiken pahan alku ja juuri, kun aloit pitää kiinni omasta elämästäsi. Kumppani syyttää sinua omasta kurjasta olostaa, kun ei saa sinusta enää otetta.

Narsistin kanssa käy usein näin: ensin alkuun olet maailman mukavin, sitten siihen alkaa pikkuhiljaa tulla asteittan pahenevaa nälvimistä, mitätöintiä, komentelua, pienistä puroista alkaa kertyä iso kuuma vesilasti pikkuhiljaa. Jos narsistin kattila olisi heti 50 asteinen, et hyppäisi siihen tai hyppäisit heti pois. Sen narsistikin tietää, ja siksi hän alkaa kuumentaa pataansa asteittain, kunnes sinulla ei ole voimia jäljellä.

Kaikenlainen paha olo on kyettävä keskustelemaan kumppanin kanssa. Ei-hyväksyttyjä vastauksia ovat "ei puhuta siitä", "puhutaan siitä sitten joskus", "ei sillä ole mitään merkitystä" "se asia on jo vanha".... Mikäli kumppanisi ei kykenene ottamaan rakentavaa kritiikkiä tai keskustelemaan kunnioittavasti, on ehkä aika hypätä pois, ennen kuin uuvut ja poltat itsesi loppuun.

Kysymyksiä, joita voit esittää itsellesi:

- Onko suhteemme muuttunut siitä mitä se oli alussa? Mihin suuntaan?
- Jos olisit tiennyt, mitä nyt tiedät, olisitko ottanut tämän kaiken harteillesi?
- Olisitko hypännyt suoraan kiehuvaan veteen?






Kommentit

SUOSITUIMMAT TEKSTIT

Gaslighting / kaasuvalotus

Narsistinen Lähde

Kaasuvalotuksen vaiheita

Mistä tunnistat manipuloijan?