Gaslighting / kaasuvalotusTermi "Gaslighting" juontaa juurensa elokuvasta (1938) jossa mies manipuloi vaimoaan niin, että vaimo epäili menettävänsä järkensä. Mies sytytteli ja sammutteli valoja (jotka toimivat kaasulla) ja kun vaimo kyseli valoista, mies väitti että valot ovat palaneet aivan normaalisti, ja että naisen päässä on jotakin vikaa. Tuosta elokuvasta onkin tullut nimitys tehokkaalle manipulointimenetelmälle, jota mm. narsistit harrastavat. Ideana on saada uhri hallintaan niin hienovaraisesti, että uhri alkaa epäillä omaa järkeään. Kaasuvalotus tapahtuu hienovaraisesti ja vaikuttaa uhrin mielestä ensin tahattomilta "sattumuksilta", joten sitä ei heti huomaa.  Uhrin muistia, havainto- ja käsityskykyä kyseenalaisetaan jatkuvasti.  Uhri alkaa kyseenalaistaa omaa todellisuudentajuaan.

Kun uhri alkaa epäillä että kaikki ei ole kunnossa, on hän jo niin väsynyt ja voimaton, että siitä jaloilleen nousu saattaa olla haasteellista. Manipulointi ja kaasuvalotus ovat erillisiä. Kaasuvalotus on eräs manipulointikeino, mutta ei ainoa. Manipulointi keskittyy yleensä välittömään "uhkaan" tarkoituksena vaikuttaa muiden henkilöiden käytökseen. Kaasuvalotus pyrkii myös vaikuttamaan henkilöihin, mutta se pyrkii muuttamaan kohdehenkilöä, ei pelkästään henkilön käyttäytymistä. Molemmat heikentävät itsetuntoa, mutta kaasuvalotus todella vahingoittaa itseluottamustasi ja todellisuudentajuasi.

Jos tunnistat nämä 10 asiaa, saatat olla kaasuvalotuksen uhri:

1. Kyseenalaistat jatkuvasti itseäsi
2. Mietit, että oletko liian herkkä tai ylireagoiva?
3. Olet usein hämmentynyt ja sinun on hankalaa tehdä päätöksiä
4. Pahoittelet usein sanojasi tai tekojasi
5. Et ymmärrä miksi olet niin alakuloinen
6. Joudut selittelemääm kumppanin käytöstä itsellesi tai muille
7. Sinusta tuntuu, että et tee mitään oikein
8. Sinusta tuntuu että et ole riittävä muille
9. Sinusta tuntuu, että aikaisemmin olit paljon iloisempi, onnellisempi ja rennompi
10. Et kerro kaikkea ystävillesi ja perheellesi, että sinun ei tarvitse selitellä


Seuraavat toimet liittyvät kaasuvalotukseen:

1. Pidättäytyminen
Kumppanisi näyttelee että ei ymmärrä sinua tai kieltäytyy kuuntelemasta. Hän saattaa sanoa asoita kuin esim. ”en halua kuunnella tätä samaa uudestaan"

2. Vääristäminen
Kumppanisi kyseenalaistaa muistiasi, vaikka olisit kuinka varma siitä miten asia oikeastaan on. Hän saattaa sanoa:“Sinä muistat väärin” tai “Sinä kuvittelet, asia ei tapahtunut niin.”

3. Estäminen / Siirtyminen: Kumppansi hiljentää sinut vaihtamalla puheenaihetta tai kyseenalaistaa tekemisesti siirtymällä esittämään kysymyksen kuten vaikkapa “Kuka on antanut sinulle noin tyhmän neuvon"

4. Merkityksettömyys: Kumppanisi lyttää sinun tarpeesi ja tunteesi näyttämään mitättömiltä, kertoen sinulle, että olet liian tunteellinen ja herkkä ja ylireagoit "kaikkeen" kuten “Miten sinä noin pienestä asiasta pahoitit mielesti?”

5. Unohtaminen / Kieltäminen: Kumppanisi näyttelee unohtaneen mitä todella tapahtui tai  kieltää täysin luvanneensa sinulle yhtään mitään. Hän saattaa sanoa “En tiedä mistä puhut” tai “Sinä keksit tämän omasta päästäsi"

Jos tunnistat edellä mainittuja asioita kerro jollekin, älä jää yksin. Hae apua.

Kommentit

SUOSITUIMMAT TEKSTIT

Narsistinen Lähde

Sammakko kattilassa / Keitetyn sammakon syndrooma

Kaasuvalotuksen vaiheita

Mistä tunnistat manipuloijan?