Mistä tunnistat manipuloijan?


Manipuloinnin uhriksi on helppo ryhtyä. Manipuloija toimii ystävällisesti, hymyillen, hän antaa itsestään kuvan auttavana ja huolehtivana ihmisenä. Hän vaikuttaa aluksi herkältä ja avoimelta ihmiseltä. Hän tarjoaa sinulle palveluksiaan, jotta hän voi odottaa sinulta vastapalvelusta - vastapalvelusta hän pyytää yllättäin, odottamatta, ja vetoaa siihen, että hän on auttanut sinua.

Manipuloija on empatiakyvytön, kuten narsisti. Narsisti voi olla myös manipuloija. Manipuloija on kasvanut kieroon eikä hän kaihda keinoja, millä saa muut ihmiset tekemään asioita puolestaan. Hänellä ei ole ollut yhtään hyvää ihmissuhdetta, sillä hän saa kumppaninsa tuntemaan itsensä epävarmaksi, syylliseksi, mitätöidyksi ihmisenä.

Epäsuoralla kommunikoinnilla, valehtelulla ja sanomisiensa muuttamisellaan hän nakertaa kumppaniaan pala palalta.

Pahinta on, että manipuloija näyttää saavan olonsa hyväksi nähdessään toisen kärsivän.


Miten manipuloija vaikuttaa sinuun:

-  Energiatasosi laskee ja sinua masentaa
--- Negatiivinen ihminen saa sinutkin tuntemaan negtiivisuutta ja masentuneisuutta.

- Henkinen alistaminen
--- Hän kertoo epäsuorasti, miten pajon parempi on hän kuin sinä. Miten paljon enemmän hän on saanut aikaan, miten enemmän hän ollut sairaaampi jne. Hän yksinkertaisesti on kokenut jokaisen kokemuksesi suurempana, kuin sinä. Vähitellen tunnet alemmuutta hänen seurassaan.

- Alat epäillä itseäsi
--- Hän pyrkii sekoittamaan pääsi epäsuorilla vastauksilla, tai ei vastaa ollenkaan siihen, mitä kysyit.
--- Hänen tavoitteenaan on se, että kyseenalaistat itsesi ja oman järkesi. Hän muuntelee asioita ja kääntää ne nurinperin, ja kun huomaat hänen kertomuksensa muuttuneen, hän ei myönnä mitään vaan syyttää sinua huonomuistisuudesta. Sinusta tulee epävarma.

Jos uskot manipuloijaa, sinulle saattaa syntyä masennusvaihe. Masentuneena on hankalampaa poistaa manipuloija elämästään, varsinkin jos asuu yhdessä. Siksi on oleellista tunnistaa ajoissa manipuloija ja pysytellä hänestä kaukana.


Mistä tunnistat olevasi tekemisissä manipuloijan kanssa?

- Manipuloija muuttaa kertomuksiaan.
--- Hän kertoo sinulle asian kahdenkesken, ja muiden seurassa eri tavalla
--- Hän muuntelee "totuuksia" tilanteen mukaan hänen omaksi edukseen

- Hän laittaa syyt niskoillesi
--- Hän kääntää kaiken niin, että se on sinun syysi, ei hänen
--- Jos kritisoit manipuloijan tekosia, hän kääntää sinun syyksesi tekosensa
--- Hänen selityksensä ovat ontuvia, mutta jollakin konstilla hän saa sinut vakuuttumaan, että syntymäpäiväsi unohtaminen johtui auton rikkinäisistä jarruista, ja saa lopulta sinut epäilemään, että olet vaatinut häneltä kohtuuttomia. Mitä ihmettä menit yhdestä syntymäpäivästä edes kyselemään?
--  Huomaat että hän ei ota vastuuta omista teoistaan tai tekemättä jättämisistään

- Hän odottaa sinulta palveluksia
--- Hän tarjoaa sinulle apuaan pyyteettä ja jopa ilmoittaa suureen ääneen, että hän tekee hyvästä sydämestään eikä odota mitään vastineeksi
--- Ennen kuin tajuatkaan, hän on epäsuorasti saanut sinulta vastapalveluksia, ja saanut sinut tuntemaan, että koska hän on antanut sinulle, sinun tulee vastapalveluksena antaa hänelle

- Hän syyttelee sinua siitä, että olet ennalta-arvattava
--- Hän käyttää lauseita "Minä tiesin tämän etukäteen" ja "Minähän sanoin sinulle että näin käy". Näille lausahduksille hän ei saa mitään järkevää selityst. miksi hän tiesi etukäteen. Tällä hän pyrkii saamaan sinusta epävarman, jollaista on helpompi manipuloida kun määrätietoisempaa ihmistä.

- Hän dramatisoi
--- Kun saat hänet kiinni valheesta niin, että hän ei kykene sitä kieltämään, hän ottaa marttyyrin ilmeen "joo joo, aina kaikki on minun vika". Tällä hän tähtää siihen, että alat voivotella, että "ei tietenkään, eihän kaikki voi olla aina sinun vika"

- Hän kertoo hänellä olevan pelkoja ja / tai traumoja
---  Hän pyrkii siihen, että kumppani antaa anteeksi heidän virheensä, toimintapansa, "unohduksensa" jne. Hän syyttelee omista virheistään menneisyyden tapahtumia, jonka johdosta hän ei pysty, kykene, jaksa, viitsi jne. Omalle harteilleen hän ei ota mitään vastuuta käytöksestään.


Miten selvitä manipuloijan kanssa:
- Pysy kaukana
- Älä kuuntele häntä
- Älä uskoudu hänelle - kaikki mitä sanot, voidaan kääntää sinua vastaan. Manipuloija kertoo sinusta munneltua totuutta ja jopa valheita selkäsi takana.

Kommentit

SUOSITUIMMAT TEKSTIT

Gaslighting / kaasuvalotus

Narsistinen Lähde

Sammakko kattilassa / Keitetyn sammakon syndrooma

Kaasuvalotuksen vaiheita