Kaasuvalotuksen vaiheita


Ensimmäisessä vaiheessa kaasuvalottajan ei tarvitse olla oikeassa. Hänelle riittää, että hänestä tuntuu että sinä uskot hänen olevan oikeassa. Sinä tiedät hänen olevan väärässä ja argumenoit vastaan. Väittelet asioista joista et saisi; tunteistasi, mielipiteistäsi, kokemuksistasi. Sinä väittelet koska sinulla on tarve todistaa olevasi oikeassa. Sinua on ymmärrettä, kuultava, sinun on saatava hyväksyntä. Ensimmäisessä vaiheessa uskot yhä itseesi, mutta tahattomasti ja laitat tämän uskosi peliin ja haluat keskustella.

Toisessa vaiheessa otat huomioon kaasuvalottajan näkökulman  ensin ja yrität sen jälkeen epätoivoisesti saada manipuloija ymmärtämään sinun näkökulmasi. Jatkat osallistumista koska pelkäät, että mikä on manipuloijan mielipide sinusta jos et osallistu keskusteluun ja yritä saada manipuloijaa näkemään myös sinun näkökulma. Tässä vaiheessa sinulla on vain yksi tavoite: todistaa että olet edelleen hyvä ja ystävällinen ihminen.

Kolmannessa vaiheessa, kun sinua sattuu, kysyt ensimmäisenä  “Mikä minussa on vikana?” Alat pitää kaasuvalottajan näkökulmaa oikeana ja alat menettää omaa itseäsi, omaa kykyä arvostella. Alat elää joka hetkesi yrittäen selvitä saamasi kritiikin ja todellisuuden välimaastossa. Et enää tiedä, mihin uskoa.

Se on rankkaa ja se sattuu. Olisi todella viisasta lähteä kaasuvalottajan luota jo ykkösvaiheen aikana. Mutta se ei ole helppoa, sillä aste asteelta etenevää manipulointia on vaikea tunnistaa. Kun tällaisen tyypin luota pääsee lähtemään pois, kannattaa katkaista kaikki siteet, ja tarkoitan aivan kaikkea. Puhelinnumero, yhteiset kaverit, FB-kaveruus... tukkia joka rako mistä kaasuvalottajalla olisi pienikin mahdollisuus päästä kiinni Sinuun.





Kommentit

SUOSITUIMMAT TEKSTIT

Mistä tunnistat manipuloijan?

Olmin sohvat - huumorilla

Uhrin sitominen itseensä

Sammakko kattilassa / Keitetyn sammakon syndrooma

Narsistinen Lähde