Mistä tunnistaa ihmistyypin, joka haluaa kylmästi kontrolloida muita?

 He sanovat sen kyllä. Sinä kyllä kuulet sen heidän puheestaan, kun osaat kuunnella. Tässä muutamia tyypillisiä lauseita, joita tietyn tyyppiset toisen ihmisen alistamiseen pyrkivät tyypit viljelevät:

-- He kertovat mielellään erilaisia tarinoita menneisyydestään liittyen siihen, miten hienosti he ovat toimineet joissakin tilanteissa, ja miten epäoikeudenmukaista kohtelua he ovat saaneet osakseen.

-- He saattavat kertoa, kuinka "sain pahoinpitelysyytteen, vaikka en tehnyt mitään" - sinulle luodaan kuva, että kysessä oli täysi väärinkäsitys, ja sinä saatat helposti uppoutua mukaan ja olla samaa mieltä, että olipa todella epäoikeudenmukaista kohtelua häntä kohtaa nostaa syyte aiheetta. Jos jatkat suhdetta, tulet huomaamaan, että ehkä siinä syytteessä olikin perää.

--He yleensä kertovat mielellään exästään pahaa. Esimerkiksi, että "se ei koskaan tehnyt täällä mitään"= Jos jatkat suhdetta tulet huomaamaan, että itse asiassa hän ei tee yhtään mitän, hän odottaa, että sinä huolehdit kaikesta. Jos olet kiltti, sinä teetkin niin.  Huolehdit kodista. Teet kaiken. Ajan myötä alat kyseenalaistaa toisen osapuolen selityksiä hänen asioiden tekemättä jättämiselle, varsinkin kun toinen selittää, että hän kyllä tekisi, mutta kun sinä ehdit aina tehdä ensin. Lopulta alennut hänen tasolleen ja todellakin jätät niitä asioita tekemättä ja annat hänelle tilaa huolehtia myös yhteisistä asioista. Mutta hän ei teekään mitään muuta kun alkaa syytellä sinua, että "sinä et tee täällä mitään. Tässä vaiheessa ymmärrätkin, että exän kanssa on tainnut mennä yhteisen taipaleen kaari juuri tällä tavalla.

--He kertovat, miten "ex petti" ja sinulle luodaan kuva petollisesta kumppanista, joka pettää, vaikka kaikki on niin hyvin. Tunnet myötätuntoa ja kerrot, että olipa siinä omituinen kumppani. Jos jatkat suhdetta tulet huomaamaan, että sinä et saa hellyyttä, et rakkautta, olet vain kumppanillesi tarpeellinen hyödyke. Ja ymmärrät, että hänen ex on joutunut hakemaan hellyyttä muualta, kun ei ole sitä kotona saanut.

--He saattavat antaa sinulle "sivumennen" mietittävää jossakin sivulauseessa, mutta todellisuudessa he taitavasti manipuloivat sinua ajattelemaan, että "jos teen / en tee noin, niin minulle seuraa sama kuin tarinan henkilölle". Tyypillisiä lauseita: Hän sanoo: "Kaksi viikkoa jaksoin katsella sitä ämmää, mutta kun sille ei sopinut että minulla on koira, heitin sen pihalle" = Sinä ajattelet:" ahaa, kun tuo koira haukkuu yöllä ja hän vain makaa siinä hereillä eikä tee mitään, on parempi että minä huolehdin hänen koirastaan, niin ei tule sanomista". Hän sanoo:" mä olen tän lauman päällikkö, susilaumassakin heitetään laumasta pihalle ne, jotka ei sopeudu laumaan" = Sinä ajattelet"ahaa, minä lennän ulos, jos en tee kuten hän määrää".

--He esiintyvät "kaikille mukavina" - oikein ylitsevuotavan mukavana ja auttavaisena. Kumppaninsa kanssa he käyttäytyvät kuitenkin tasan päin vastoin. Tässäkin pätee se, että mikä näyttää liian hyvältä ollakseen totta, ei ole totta. Ajan myötä huomaat, kuinka kumppanisi haukkuu sinulle jokaisen tuntemansa ihmisen. He esiintyvät asiantuntijoina ja toisia auttavina henkilöinä, mutta se on vain kuori, millä he keräävät irtopisteitä, jotka he kuluttavat kotioloissa suhtautumalla täysin välinpitämättömästi ja alistavasti kumppaniinsa.

--He kaivavat sinun osaamisesi ja kehuvat sinua. "Kun sinä olet niin kätevä tietokoneiden kanssa, niin voisitko..." tai "Jos sä haluat lenkkeillä, niin saat ottaa koirani mukaasi..." He kehujen kautta antavat sinulle tekemisisä, jotka he itse yleensä hoitavat. Ja sinä hölmö lankeat ansaa ja miellyttääksesi toista,  hoidat hänen asioitaan. Koska sinä olet niin hyvä siinä.

Kaiken kaikkiaan, varoitusmerkit ovat selvästi nähtävissä, jos vain kuuntelet niitä. Tyypit jotka tulevat kohtelemaan sinua talloen, hyväksikäyttäen, ristiriitaista viestintää käyttäen, antavat siitä selvät merkit jo silloin kun tutustutte ja puhutte. He puhuvat hyvin ristiriitaisesti omista asioistaan, ja tulevat kohtelemaan sinua ristiriitaisesti, jos annat suhteen edetä. Kuuntele tarkkaan, pakene ajoissa, jos huomaat varoitusmerkkejä. Kenenkään ihmisen ei tule antautua toisen tallottavaksi.


Kommentit

SUOSITUIMMAT TEKSTIT

Gaslighting / kaasuvalotus

Narsistinen Lähde

Sammakko kattilassa / Keitetyn sammakon syndrooma

Kaasuvalotuksen vaiheita

Mistä tunnistat manipuloijan?