Humoristinen kertomus miestyypistä nimikkeellä "OLMI" / Huumorilla selviytyminen

Seuraavan kirjoitukseni tein silloin, kun asuin vielä avoliitossa. Pohdin ystäväni kanssa, että onko tuo mies narsisti vai passiivis-agressivinen, ja päädyimme siihen tulokseen, että eihän ne kaikki taimet lähde kasvamaan yhtä hyvin. Päättelimme, että kyseessä on mieslajike "Olmi" = pilalle mennyt narsistin taimi, joka on saanut liikaa laiskuusgeeniä ja tästä syystä siitä ei kasvanut tavallista narsistia. Huumorilla suhtautuminen auttoi minua selviytymään niissä oloissa, missä silloin elin.

Olmi on nimitys mieslajille, joka on laiska. Tyypillistä olmille on hitaus, henkinen kylmyys ja suunnaton laiskuus. Olmi viihtyy kodin ulkopuolella miesporukoissa "heepoillen" ja kuluttaen aikaansa "jauhantaan". Näin olmi välttyy ahdistavilta kotitöiltä. Olmin vakaa käsitys parisuhteesta on se, että nainen hoitaa kodin mukaanlukien piha ja puutarha. Miehen tehtävänä on käydä töissä ja korjata autoja vapaa-ajallaan. Vaikka nainenkin kävisi töissä, naisen kuuluu käyttää myös työaikaansa ja sen ulkopuolista aikaa kodinhoitoon (koska yksin isoa taloa hoitaessa ei naisen vapaa-aika muutoin riitä). Se on naisen velvollisuus, mikäli nainen huomauttaa olmille tekemättömistä askareista, olmi vetää esiin "auto-kortin". Se tarkoittaa sitä, että olmi kertoo naiselle, että olmi sentään korjaa naisenkin autoa (uudehkossakin autossa on kuitenkin niitä huoltoja välillä), naisella ei pidä olla mitään sanomista siitä, että olmi heepoilee töiden jälkeen hallilla autoja katsellen. Kirjaimellisesti. Useimmiten vain katsellen ja istuen. Olmi käyttää paljon aikaansa ajatustyöhön, motto on, että "huolella suunniteltu on puoliksi tehty".

Kotona olmi heittäytyy ensi töikseen sohvalle, missä hän torkkuu yleensä nukkumaanmenoon saakka. Usein olmi viettää koko yön sohvalla, koska väsyneenä on hankala vaihtaa nukkumapaikkaa sänkyyn. Olmi ei peseydy joka päivä, koska hän on kotiin päästyään usein liian väsynyt moiseen turhaan ajan haaskaukseen. Kotona olmin tärkein tehtävä on lepääminen ja itsensä säästäminen. Useimmilla olmeilla onkin tästä johtuen kerääntynyt mittava määrä erilaisia tekemättömiä kotitöitä.

Kumppaninsa olmi valitsee nopeasti täsmäiskulla. Kolmannella tapaamisella olmi ilmoittaakin naiselle, että eiköhän tässä jo olla parisuhteessa. Yleensä nainen hämmentyy tässä vaiheessa ja kuvittelee kohdanneensa aivan erityisen miehen. Kyllä hän onkin, aivan erityinen, mutta eri tavalla kuin mitä nainen tässä vaiheessa kuvittelee. Totuus on se, että olmilla otti edellinen emäntä jalat alleen, ja olmilla alkaa olla kasaantuneina "naisten hommia", ja hänellä on kova kiire saada uusi nainen taloon sen kummemmin tunteilematta saatikka rakastumatta. Uusi nainen on tästä kuitenkin vielä autuaan tietämätön.

Suhteen ensi vaiheessa naisen kanssa olmi esittää asiaankuuluvia hellyydenosoituksia kuin koulupoika koulutytölle. Kertoo naiselle, että hän tykkää halata ja pussata, ja että hän on sellainen mies, joka osaa puhua (myöhemmin naiselle paljastuu, että osaahan se puhua, mutta vain omista, valikoiduista aiheistaan). Tämä on kuitenkin vain valhe, jolla olmi saa naisen ansaan. Kun aika alkaa kulumaan ja nainen alkaa suhteen "vakiintuessa" ihmetellä sitä, että olmi väistää suukkoja, olmia sattuu milloin varpaaseen, polveen tai päähän, kun nainen yrittää tunkea itsensä lähelle saadakseen hellyyttä, olmi selittää naiselle tarinan siitä, kuinka hänen on vaikea näyttää tunteitaan ja osoittaa hellyyttä.  Olmi kertoo samalla, että kun ollaan vielä jonkin aikaa yhdessä, niin kyllä hän sitten joskus kykenee halailemaan ja pitämään kädestä enemmän. Tämä ei kuitenkaan ole totta, hän yrittää rauhoittaa naista joka alkaa kyseenalaistamaan olmin tunteita naista kohtaan. Ja niitähän ei ole.

Jos nainen päätyy epämääräisestä suhteen alusta huolimatta muuttamaan olmin kotiin, naiselle iskee shokki. Mies, joka kertoi siivoavansa joka perjantai ja tottuneensa passaamaan koko perhettä, heittäytyy täysin avuttomaksi. Olmi kertoi naiselle naisen muuttaessa olmin kotiin, että nainen ei ole tullut taloon orjaksi, nainen saa muokata talosta mieleisensä kodin, olmi ei rajoita eikä puutu naisen menoihin, töihin, mihinkään naisen asiaan. Nainen saa tehdä hänen kodistaan naiselle sopivan pesän, olmille riittää että on seinät ja katto. Nimenomaan nainen sisustaa, nainen huomaa, olmi ei auta. Nainen odottaa viikkotolkulla, että olmilla olisi kaiken kotona lepäämisen lomassa viisi minuuttia aikaa ruuvata pari hyllyä seinään. Lopulta nainen kiinnittää hyllyt itse. Ja olmi suuttuu. Tämähän on olmin koti ja nainen nyt tuppaa tänne tavaroitaan (minne on kadonnut yhteinen koti, jota nainen saa sisustaa? Siis eikö yhteen muuttaessa yleensä tule sen toisenkin osapuolen tavarat?). Nainen on ihmeissään. Olmihan sanoi, että nainen saa sisustaa? Anteeksi mitä?

Pian nainen huomaa, että itse asiassa olmi on tarkoittanut sanoillaan päinvastaista. Nainen muistaa kuinka hänen korviinsä särähti sana "orja" silloin muutama viikko sitten. Se kuulosti silloin oudolta olmin suusta. Nyt nainen oivaltaa, että hänet on todella otettu orjaksi. Olmi odottaa ruokapöydässä, että nainen valmistaa ruokaa (naisen ostamista ruokatarvikkeista), kantaa lautasen eteen. Olmi syö, jättää likaisen lautasen pöydälle. Olmi ei täytä eikä käytä tiskikonetta. Olmi ei siivoa jälkiään, eikä vie roskia. Olmi ei edes vie omaa koiraansa ulos, eikä syötä sitä. Edelleen olmi ei jaksa, ehdi, viitsi auttaa painavien tavaroiden järjestämisessä. Olmin on säästettävä itseään, parhaiten se luonnistuu makaamalla sohvalla.

Olmi onkin todella ovela piilokäskyttämään passiiviesti. Kun aikaa kuluu ja olmin "tekosyyt" laiskuudelleen alkavat loppua (alussa nainen jaksaa ymmärtää, että olipas olmilla väsyttävä päivä, flunssainen olo jne.), valveutunut nainen alkaa ymmärtää, tilanne ei odottamalla parane. Alkaa olmin kouluttaminen normaalimiehen tavoille. Naisen ottaessa esiin aiheen "kotityöt" olmi vetää esiin "minä en ole ikinä pyytänyt sinua tekemään mitään"- kortin.  Eipä olekaan. Olmi käskyttää käänteisesti ja piilokäskyttämällä "sinun ei ole pakko leikata nurmikkoa, mutta jos haluat, voit kokeilla uutta leikkuria, ostin sen kun saa nainenkin käyntiin" (ja tämän puheen jälkeen nurmikko rehottaa viikotolkulla, kunnes nainen lopulta ymmärtää leikata sen)" tai "koiran ruokakuppi on tyhjä (odottaa niin kauan että nainen täyttää sen).

Olmia alkaa ahdistamaan ja naista alkaa ahdistamaan. Nainen haluaa puhua olmin kanssa, mutta olmi kuittaa laiskuutensa tyyliin "ei kai tässä mitään sääntöjä tarvita, ole sinä sellainen kuin olet ja minä saan olla sellainen kuin minä olen. Jos laumaani ei joku sovellu, on tuossa ovi josta saa mennä". Jokainen naisen yritys saada olmi keskustelemaan menee kuuroille korville, tai sitten olmi suuttuu ja sanoo, että "minua ei kukaan komentele".  Olmi vetää päällee suojakuoren, jonka sisältä olmi ei puhu eikä pukahda, korkeintaan kivahtaa välillä, ja sanoo että ei halua puhua.

Kävimme olmin kanssa yhden kerran seurakunnan pariterapiassa. Lopputulos oli se, että lähtöä tehdessämme olmi ilmoitti, että ei hän jaksa olla kanssani, jos en muutu. Terapeutti yritti vielä yhden kerran "Eikös sinunkin pitäisi tulla vastaan", mutta se meni kuuroille korville. Joka ei olmin tahtoon alistu ja palvele olmia, saa mennä. Ja niitä menijöitähän on riittänyt.


Kommentit

SUOSITUIMMAT TEKSTIT

Gaslighting / kaasuvalotus

Narsistinen Lähde

Sammakko kattilassa / Keitetyn sammakon syndrooma

Kaasuvalotuksen vaiheita

Mistä tunnistat manipuloijan?